НОВИНИ ЯНОВА!!!

Тюнинг ВАЗ
Якщо ви чули, прочитали чи вам xтось щось цкаве розказав, подлться з нами!

10 комментариев
avatar
«Жартвник» викликав на стадон в вано-Франкове млцонерв, повдомивши про масову бйку фанатв

Квтень 18 2008 17:33

Учора, 18 квтня, в Яворвський райвддл млц зателефонував невдомий, заявивши, що на стадон в мстечку вано-Франкове – масова бйка фанатв. Про це повдомив власкор ЗКу з посиланням на оперативн дан Яворвського РВ ГУ МВСУ в Льввськй област.
На запитання власкора ЗКу, хто ж бився на стадон в вано-Франковому, – яворвськ млцонери вдповли, що тривога виявилася фальшивою. Одразу ж псля сигналу в вано-Франкове термново вихала оперативна група у склад десяти правоохоронцв, однак на стадон нкого не було. Зараз млцонери «вираховують» цього «жартуна».

http://zik.com.ua/ua/news/2008/04/18/134029
avatar
ЛЬВВ, 27 ЛЮТОГО, http://PRESSTIME.COM.UA. - Дво дтей загинули внаслдок отруння чадним газом в смт. вано-Франкове, що на Льввщин. Про це повдомила прес-служба МНС Украни.

Трагедя сталася 26 лютого у приватному житловому будинку через порушення правил експлуатац пчного опалення.

Загиблими виявлено 2 дитини (1994 та 1995 р.н.). Анджела та Люба Взир

http://www.vgolos.com.ua/freenews/7247.html
avatar
У смт. вано-Франкове вдкрився екологчний центр
ЛЬВВ, 4 ЛЮТОГО, http://PRESSTIME.COM.UA. — 2 лютого у смт. вано - Франкове вдбулось вдкриття еколого-просвтницького центру Яворвського НПП.

Про це повдомля Держуправлння охорони навколишнього природного середовища в Льввськй област.

Еколого-просвтницький центр стане осередком формування екологчного свтогляду та культури, виховання учнвсько та студентсько молод. Тут проводитимуться науково – практичн конференц, симпозуми, семнари та методичн об’днання вчителв болог, географ, стор, кругл столи науковцв та представникв громадських органзацй екологчного спрямування з питань обговорення проблемних та перспективних напрямкв охорони довклля Розточчя, розвитку туризму, транскордонно спвпрац природоохоронних установ Украни та Польщ.

З нагоди свята з словами привтання до працвникв парку звернулись голова Яворвсько державно адмнстрац Степан Новосядло, голова Яворвсько районно ради ван Карпа, представники творчо нтелгенц та духовенства.
04.02.2008 14:18:07

http://vgolos.com.ua/lvivnews/90869.html?actions=print
avatar
Львв’янин в вано-Франковому вдавився шашликом помер у карет швидко допомоги
Квтень 25 2008 17:12

У мстечку вано-Франковому Яворвського району Льввсько област в карет швидко допомоги помер 48-рчний мешканець Львова Ж. Про це повдомив сьогодн, 25 квтня, власкор ЗКу з посиланням на оперативн дан Яворвського РВ ГУ МВСУ в Льввськй област.
У коментар власкору ЗКу начальник Яворвського РВ ГУ МВСУ у Льввськй област Руслан Домнцак сказав, що на свому млцейському вку вн такого ще не бачив.

«Цей чоловк вдавився шашликом. Очевидц ц под негайно викликали швидку допомогу, бо сам не могли нчого вдяти. Та до лкарн яворвським медикам потерплого довезти, на жаль, так не вдалося», – розповв власкору ЗКу головний млцонер Яворвського району.

http://zik.com.ua/ua/news/2008/04/25/134950
avatar
Буревй у Львов: четверо загиблих

Червень24 2008
Раптова буря у Львов здйнялася 23 червня, близько 15.00. Внаслдок стих по всьому мсту втер зламав сотн дерев, як пошкодили електричн лн. У старй частин мста попадали елементи фасадв. Практично у всх районах Львова зникло свтло. На Личаквському цвинтар масово пошкоджено пам'ятники . П’ятеро людей з травмами рзно важкост госпталзовано, одна людина у важкому стан. За попередньою нформацю, збитки вд буревю у Львов оцнюються у 20 млн грн.(фото zik)
Вд падння предметв будвельних конструкцй та дерев смертельно травмовано 2 особи (1 особа у м. Львов, 1 особа у м. Миколав), травми рзних ступенв важкост отримали 5 осб, яких госпталзовано. У с. Тарнавка Старосамбрського району на луз пд час грози при збиранн сна вд ураження блискавкою загинуло 2 особи. Пдроздлами МНС врятовано 4 особи, - так наслдки учорашнього, 23 червня, буревюу Львов. Про це ЗК повдомила прес-служба МНС Украни.
Окрм того, внаслдок стих у м. Львов та на територ восьми районв област (найбльше постраждав Яворвський район) через пориви та спрацювання систем автоматичного захисту ЛЕП сталося знеструмлення 771 населеного пункту (тимчасово було знеструмлено Львв), на шести залзничних напрямках (Самбрському, Стрийському, Ходорвському, Краснянському, Сокальському та Мостицькому) внаслдок поривв та знеструмлення контактних мереж призупинено рух електропотягв. У шести районах м. Львова, на Личаквському цвинтар, в Стрийському парку та парку м. Костюшка зарестровано повалення близько 230 дерев. У Львов, Золочвському, Миколавському, Перемишлянському та Яворвському районах област шквалистими поривами втру пошкоджено покрвл приватних житлових будинкв та об'ктв соцально-побутово сфери (кльксть уточнються).

Foto tyt:

http://novynar.com.ua/galleries/set/366#next

http://vgolos.com.ua/nagolos/7741.html

http://mignews.com.ua/articles/306748.html

Foto yrahany y Lvovi

http://en.for-ua.com/news/2008/06/24/143315.html

Stormy weather, Berezhany to Lviv

http://www.youtube.com/watch?v=q77jcK-t1kA
avatar
Йой!!!!То наше мстечко трохи продвинуте!
avatar
Пенсонери ходять по воду через мжнародну трасy

11.09.2008 19:03

Мешканц селища вано-Франкове Яворвського району йдуть по воду через мжнародну трасу Львв–Краквець (фото: гор ХОМИЧ)

”О, знов т старухи з пустими вдрами дорогу перейшли. Тепер точно не пощастить — назад вхолосту поду”, — наркає водй маршрутки Львв–Яворв. Пасажири дивляться у вкно.

Троє жнок похилого вку та дд переходять мжнародну трасу Львв–Краквець у селищ вано-Франкове Яворвського району.

— Ой, дитинко, та ми так щодня мучимося, — зтхає 73-рчна Маря Стефанко. — Траса така загружена, що неможливо перейти. Буває, по 15–20 хвилин стомо.

Жнка живе на вул. Яворвськй у двоквартирному будинку для самотнх пенсонерв. Поряд з помешканням два таких будинки. Ц будвл єдин в околиц не мають централзованого водопостачання. Пенсонери набирають воду з колонки, розташовано через дорогу.

— Селищний голова перед виборами нам руки цлував, мамочками називав, обцяв, що воду зробить. А тепер навть не дивиться в наш бк, — говорить Софя Кордюк, 77 рокв. — Багат сусди провели соб воду давно. Про нас нхто не подбав. А тепер вони не дозволяють рити сво городи, щоб провести трубу до нас.

У хат Соф Кордюк увесь посуд зайнятий водою: каструл, виварка, велик миски.

— По воду стараємося ти псля обду, десь о четвертй — тод менше машин. Отак соб нанесемо на наступний день, економимо. Мен особливо важко, бо сестра — калка, треба постйно прати.

До Мар Кульматицько раз на тиждень приздить донька Надя з Новояворвська, щоб наносити води на тиждень.

— Сама боюся ходити по воду, — каже жнка. — Бля церкви рк тому двох людей збило.

Селищний голова Володимир Литвнов пояснює, що на 2008 рк районним бюджетом передбачено 50 тис. грн для поточного ремонту водопроводв селища. Та грош не надйшли. Немає й обцяних урядом коштв на будвництво об’зно дороги.

— Щодо проблеми пенсонерв, то це питання людсько совст, — говорить голова. — хня сусдка Станслава Барандй не дозволяє прокопати город. Вона вимагає надати й за це земельну длянку пд будвництво. Та ми вже й до священика зверталися, щоб якось вплинув на жнку. А через трасу водопровд провести неможливо, бо це ж треба надовго увесь транспорт зупинити.

Голова пообцяв: щойно вийде з вдпустки селищний архтектор, у сльрад взьмуться до розробки документв про надання земельно длянки Станслав Барандй.

Олександра ЧОРНА
avatar
Яворвськ дерев’ян забавки не ламаються

Деркач здатен заспокоти вередливу дитину
17.02.2009 15:49

Директор сторико-етнографчного музею ”Яворвщина” у мст Яворов на Льввщин Мар’яна Гасиджук показує розмальован деркач. х для виставки привезли з селища вано-Франкове (фото: гор ХОМИЧ)

”Це не грашка, це забавка, вд слв забавляти, бавити, заспокоювати”, — показує дерев’яний розмальований грашковий возик майстер Василь Яремин, 52 роки, з селища вано-Франкове Яворвського району Льввщини.

Чоловк працює в художньо-професйному училищ N14. Тут викладають мистецтво рзьби по дереву. В окрему дисциплну видлили виготовлення дерев’яних дитячих забавок. Майстри хочуть вдкрити окремий цех.

1896 року в Яворов була народна забавкарська школа. Тепер грашки можна побачити лише в музеях.

— Дос нам замовляли по 20–30 штук для ноземцв, виставок у музеях Львова, Канади, Нмеччини, Польщ, США. Є люди, як хочуть вкласти грош, щоб ми виготовляли забавки на продаж.

Василь Михайлович розкладає на стол розмальованих квтами дерев’яних коникв, пташок, колиски. Наголошує, що забавки не ламаються.

— Ось дивться, це деркач, або трскунець, — майстер бере до рук конструкцю з двох дощечок колщатка та починає крутити в руках. Рч голосно дерчить. — Колись дти з такими трскунцями на Великдень на вулицю ходили.

Деркач здатен заспокоти вередливу дитину.

— Одного разу в майстерню прийшла мама з дитиною. Хлопчик плакав, неможливо було його заспокоти. Я покрутив деркачем. Дитина одразу звернула увагу: а що це так голоснше вд мене шумить? Забув про свй плач.

Возик ми робимо без металевих деталей

Кожну грашку майстри розмальовують акварельними фарбами. Взерунки — яворвськ орнаменти. Це квти листочки. Кольори — жовтий, зелений, червоний.

— Дерево не агресивне, збергає тепло дитячих рук, — продовжує Яремин. — У забавку вкладена душа майстра. Вн робить кожну забавку вручну, з любов’ю, а не на конвеєр. це передається дитин.

Майстер стверджує, що яворвськ забавки екологчно чист. Вн слинить палець тре по розмальованй пташц.

— Бачите? Фарба не стирається. А возик ми робимо без металевих деталей. Дерев’яну всь з осики розмочуємо, вона стискається, пропихаємо в колщатко. Потм деталь висихає, колеса мцно тримаються. Забавки рухаються.

Для двчат виготовляють колиски для ляльок, маленьк мебл. Хлопц полюбляють возики з кониками, грашков музичн нструменти.

Василь Яремин бере до рук пташку на колщатках. Коли вона рухається, лопоче крилами. Крила асиметричн.

— Як майстер махнув ножем, так буде, — пояснює. — Не треба вишукувати пропорцй. Дитина сприймає тльки детал.

Забавки майстри виготовляють за допомогою ножа ножа-всняка. Дерево — сосна, липа, осика. Яремин розповдає, що колись ремесло на Яворвщин приносило велик прибутки.

— Сьогодн деревина дуже подорожчала. Якщо куб липи колись коштував 200 доларв, то тепер 400. Сосна була по 200 доларв, тепер — 500–750. Але ми з лсниками домовляємося. Скльки нам того дерева треба?

Майстри з вано-Франкового кажуть, що деркач мг би коштувати приблизно 25 грн, пташка — 50–70, возик з кониками — 130.

http://gazeta.ua/index.php?id=282808

Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.